dinsdag 30 september 2008

Najaarstraining



Hier zijn we dan, volledig back in business, na een Ironman Camp in Vittel (op foto met roommate Raf).
Dankzij internet en het gevoel van 'niet ver weg zijn' kon ik tussendoor vrij veel werken, iets wat ook voor de managers praktisch was.

We zijn eind september en er zijn een aantal belangrijke zaken gebeurd op sportief gebied.
Een korte terugblik:

- Jonathan Wyatt wordt nog maar eens wereldkampioen berglopen. Een fantastisch figuur. Zie www.jonospulse.com voor meer info over deze topatleet.
- In Berlijn liep Haile een nieuw wereldrecord. Kleine lettertjes in de krant, maar absolute wereldklasse!!!
- In hetzelfde Berlijn liepen 2 Ironmanagers naar een zeer knappe PR!
- In Rimini werd Rob Woestenborghs geen wereldkampioen. Hij werd gediskwalificeerd na een klacht van ploegmaat Dereere. Straf. Moest toch even slikken toen ik dit las. Kris Coddens werd er op die manier knap tiende. Paul Amey werd (opnieuw) wereldkampioen en Joerie werd 16e, maar hij wist voor zichzelf ook wel dat het (sterke) seizoen lang geweest was.

####

Wanneer we dan vooruitkijken staan er dit weekend 2 wedstrijden op het menu.
Op zondag is er de marathon van Brussel en op zaterdag is er een eigen inrichting van de Ironmanagers: namelijk Mr Sleepy.
Toen ik niet onmiddellijk een halve triatlon in de buurt vond (en Deventer werd afgelast) besloten we om zelf een eigen triatlon te organiseren, maar wel met een specifiek karakter.

Gezien deze wedstrijd als voorbereiding op Ironman Florida geldt, is het de bedoeling om deze halve op Ironman-tempo af te werken.
Wie dus het dichtst (de helft van) zijn tijd van Florida benadert, wordt Mr Sleepy (en krijgt een waardebon van Sleepy Dendermonde, waarvoor dank Meneer Cornelis, die de volgende dag de marathon in Keulen loopt).
Gezien we onvoldoende tijd hadden om aanvragen te doen naar politie en dergelijke, geldt dit dan ook eerder als een training, waarbij enkel Ironmanagers deelnemen en volledig verkeersvrij parcours niet kan gegarandeerd worden (maar er wordt langs het kanaal gereden). Mogelijks verandert dit naar volgend jaar en maken we de wedstrijd dan wel iets ruimer.
Met de Donkvijvers in Oudenaarde hebben we alleszins een mooie lokatie.

Wordt dus vervolgd!!!

Enkele vrijwilligers zullen de week erop trouwens starten in de marathon van Eindhoven, die dit jaar heel druk zal worden.
Vroegere dorpsgenoot Stijn Fincioen is er op gebrand om een mooi debuut te maken. Zijn generale repetitie afgelopen zondag in Almere was alvast straf. Kijk maar eens naar www.bloggen.be/stijnfincioen om zijn exploten te volgen


####

Ironman Camp te Vittel: een klein overzicht van belangrijke trainingen

Zwemmen
Er werd 6 dagen op 7 gezwommen, met vaak loszwemmen. Zo werd een mooie 20km bijeen gezwommen, wat voor de atleten behoorlijk veel was, maar toch als niet al te belastend werd ervaren.
Er werd vooral afstand gezwommen, op 5 weken van een Ironman is techniek nog wel belangrijk, maar moet dit eigenlijk al gebeurd zijn (werd ook bevestigd).
Ik varïeerde dus in afstanden en tempo's om zo tot de nodige kilometers te komen.

Langste training was de volgende (was vooral ook een mentale drempel die moest gerond worden voor velen)
5 x 500m (1e als opwarming, telkens 30" recup) tempo extensief
4 x 400m extensief
3 x 300m extensief
2 x 200m intensief
1 x 100m uit zwemmen (daarna nog een 100m uitzwemmen en goede stretching)

Fietsen

Voor het fietsen waren er enkele blokkentrainingen voorzien. Een parcours van 34km werd verschillende keren afgewerkt, waardoor iedereen op eigen tempo kon rijden.
De lus bevatte alles wat nodig was: lopende hellingen, korte knikken, vals plat en vele tijdritstukken.
Op zaterdag werd 3 ronden gereden waarbij ronde 1 en ronde 2 beeïndigd werden met een extensief tempo op een lopende helling van 7km (ongeveer 4% hellingsgraad). Ideaal in functie van de tijdrit die in Florida staat te wachten.

Lopen

Vele rustige kilometers (met 1 lange duurloop) werden ook afgewisseld met een specifieke dag.
Op dag 2 had iedereen zijn eigen loopfrequentie geteld en had ik dit met iedereen apart overlopen.
Op vrijdag trokken we naar het bos, waar we eerst een uurtje rompstabilisatie en buikspieren deden (dit was onze niet-zwemdag). Na een opwarmingsronde trokken we naar een helling. Afhankelijk van het niveau deden de atleten dan versnellingen bergop (met een lichte uitloper). De snelsten deden hier 35" over.
Er was vooral aandacht voor techniek (was primair op de snelheid).

Doelstelling van deze training was:
- lichaam nog eens prikkelen om door de lange duurlopen niet traag te worden
- aandacht voor loopfrequentie
- geen te zware spierbelasting (bergop lopen)

Iedereen was aangenaam verrast door deze training.

BTD
1 belangrijke training deden we uiteraard ook. Na een fietstraining gingen we al eens loslopen, maar de belangrijkste Ironman-training (voor first - Ironmanners) was de Big Training Day. Aan een rustig tempo 50' zwemmen, dan 5u fietsen en vervolgens 50' lopen. De wissel hoefde niet snel te gaan, en onderweg werd er uiteraard gestopt voor een bevoorrading.
Naast het feit dat dit uiteraard een ideale koppeltraining is, is dit ook een les in dosering. Het gevoel tijdens de laatste run zegt immers alles over de juiste dosering en drank- en voedingsopname.

Al bij al dus een hele goede stage, met heel wat gemotiveerde atleten.
Naast de vele trainingen stond RUST uiteraard centraal. En zoals ze terecht zelf opmerkten: dit zouden we 2 jaar geleden niet gekund hebben.

####

Ondertussen komt ook het nieuwe seizoen dichterbij.
Een aantal nieuwe atleten zal ik coachen en ook op gebied van sponsoring zal er wel wat veranderen. Maar meer daarover later!

ciao
t

1 opmerking:

Bert zei

Spannend...
wanneer 'los' je 't nieuws?

Tipje van de sluier op de Mr. Sleepy?
'k Kan er niet bijzijn op 't clubfeest...

Please...
;-)