donderdag 27 maart 2008

Het nut van een stage


Deze foto is getrokken in Mallorca. Ik kon er al mijn eerste meters zwemmen in open water. Een ware luxe, zeker met dergelijk weer in ons Belgenlandje.
####
Deze keer wil ik het hebben over het nut van een stage. Ik bracht dit onderwerp ook aan op de clubstage in Mallorca en verschillende antwoorden kwamen naar voor.
De vraag is niet alleen, wat is het nut van een stage? De vraag is ook: kan ik geen stage afwerken thuis (gewoon wat extra trainingen afwerken)? Want zo proberen sommige atleten hun eigen stage te volbrengen.
Eerste grote punt is natuurlijk het feit dat je op stage veel meer volume kan trainen. Voor een bepaalde periode kan immers geleefd worden als een prof. Naast eten en slapen is enkel trainen belangrijk. Door veel meer recuperatietijd in vergelijking met thuis kan de atleet dus meer training aan.
Hier schuilt echter ook een addertje onder het gras. Atleten die iets te enthousiast aan hun stage beginnen, kunnen na enkele dagen wel eens een terugslag krijgen en zo de laatste 3à4 dagen als relatieve rustdagen moeten doorbrengen. En daarvoor ga je uiteraard niet op stage.
Binnen een stage is een goede opbouw dus van enorm belang, waarbij aandacht besteed wordt aan recuperatie (zie verder). Zo gingen wij na een aanloopdag over in 2 goede trainingsdagen om dan een relatieve rustdag in te bouwen (met wel een goede zwemtraining). Op die manier was iedereen fysiek, maar ook mentaal klaar voor de volgende dagen. Een goed evenwicht tussen training en recuperatie is dus van belang (zoals steeds uiteraard, maar het is toch belangrijk om hier op stage extra aandacht aan te besteden).
Ik leg mijn atleten altijd uit dat de beste stages, de stages zijn waarbij je elke dag het gevoel hebt net een klein tikkeltje te weinig gedaan te hebben. Voor de meeste atleten is dit het ideale. Er is uiteraard vermoeidheid, maar ze zijn niet steendood!! De opstapeling van de trainingen zorgt dan voor de favoriete supercompensatie.
Wat kan er nu gedaan worden om de recuperatie te bevorderen?
- extra slaap (zowel 's nachts als overdag, want een middagdutje kan veel deugd doen!)
- aandacht op de voeding
- aandacht op voldoende vochtopname
- aandacht voor stretching en souplesse
- uiteraard minder stress en andere bekommernissen
Enkel moeten focussen op de trainingen is een absolute luxe voor de werkende atleet!
####
Naast de verhoging van het volume (door meer recup) zijn er uiteraard nog een aantal voordelen van het op stage gaan.
- Groepssfeer
Het trainen in groep is bevorderlijk. Zeker wanneer de begeleider ervoor zorgt dat iedereen op zijn niveau traint en hierin gemotiveerd wordt, kan een groepstraining heet motiverend werken.
- Een week met collega's optrekken is uiteraard ook naast de trainingen motiverend. Ervaringen worden uitgewisseld.
Ikzelf krijg als coach de gelegenheid om met iedereen extra bij te praten en bepaalde zaken one on one uit te leggen.
Dit is zowel voor mezelf als voor de atleet zeer verrijkend.
####
Zo, de basis is gelegd, vanaf nu zal er ook wat meer intensiteit in de trainingen komen.
Ikzelf zal ook meer tijdrit-specifieke trainingen afwerken.
En ook de eerste wedstrijden komen in zicht, dus stay tuned!
Ciao
t

Geen opmerkingen: