woensdag 14 september 2011

D-day (voor velen)

Zoals eerder al gezegd is deze periode voor vele atleten de periode waarin het moest gebeuren.
Donderdag 1 september: na het succes in Canada was het de beurt aan Kevin Panhuyzen. Als eerstejaarsjunior kende hij dit jaar een mooie progressie in het MTB cross country. Op de eerste Wereldbeker deed hij het meer dan voortreffelijk. In heel wat nationale wedstrijden was hij niet van het podium te krijgen, maar op BK en EK was zijn zadelpen niet zijn beste vriend, waardoor hij zijn kansen niet voluit kon verdedigen. Op het WK deed hij het schitterend: met een 6e plaats en als 1e Belg ziet de toekomst er mooi uit!!

Zondag 4 september: amper enkele dagen een nieuw WK: Joerie Vansteelant op het WK long distance duathlon in Zofingen. Joerie werd 3 jaar geleden al Wereldkampioen (2007, Richmond en 2008, Geel) en daarna werd het WK officiƫel niet georganiseerd. In 2009 won hij voor de eerste keer de befaamde Powerman in Zofingen en in 2010 won hij heel wat Powermans en werd 3e op het WK korte afstand. Voor ons 3e jaar samenwerking was Zofingen opnieuw het hoofddoel. Na een hele goede voorbereiding werden in Weyer de puntjes op de i gezet. Hij kon dus vol vertrouwen naar Zofingen en beverstigde daar dat hij momenteel de sterkste is op dit type wedstrijden. De eerste 10km lopen werden alle favorieten samen gespot, maar vanaf de eerste beklimming op de fiets moesten zijn concurrenten de rollen lossen. Met een indrukwekkende 41km/u gem over 150 zware kilometers kon hij met 10' voorsprong aan de afsluitende 30km beginnen. Ook hier liep hij nog verder uit, maar in zijn laatste ronde kreeg hij het toch wat lastig (niet meer dan logisch). Met een comfortabele voorsprong liep hij rustig binnen en werd Wereldkampioen met 9' voorsprong en verbeterde zijn eigen parcoursrecord met 4' !! Echte klasse dus!

Woensdag 7 september: voor zowel topatleten als recreanten de dag van de Zwintriatlon. Al jarenlang vaste afspraakplaats. Dit jaar vooral gekenmerkt door wind, veel wind!! Voor een aantal atleten de laatste wedstrijd van het seizoen, voor anderen dan weer de weg richting Hawaii of andere doelen. Achteraf nog een gezellige maaltijd met SMO en Ironmanagers en het was opnieuw een geslaagde dag!

Zondag 11 september: Ironman Wales en WK Ironman 70.3 in Las Vegas.
2 hele zware wedstrijden, maar toch totaal verschillend.
In Wales stonden Melanie Matthijs, Peggy Claerbout, Roos De Raedt, Olivier Vanhoutteghem en Jan De Maesschalck klaar voor hun grote dag. Voor Melanie en Roos zelf hun eerste!! In het prachtige stadje Tenby bleef het gelukkig lang droog, maar de wind en een prachtig maar zwaar parcours zorgden voor een lange dag. Melanie deed het voortreffelijk en werd 6e vrouw algemeen, 2e in haar age group en rechtstreeds geplaatst voor Hawaii. In dezelfde age group werd Roos 17e en deed het ondanks een mindere voorbereiding schitterend! Peggy werd 5e in haar age group en kon ook naar Hawaii. Zij besloot echter haar ticket niet te nemen.
Olivier wou ook graag naar Hawaii maar stootte op een heel sterk deelnemersveld en allicht wat gebrek aan frisheid. Nieuwe plannen worden al gesmeed.
Jan schreef last minute in, maar een rugblessure van de laatste weken maakten voor hem een minder leuke dag. Maar finishen deed hij met de smile!!

Aan de overkant van de plas stond voor Sophie Degroote haar eerste WK bij de profs op het menu. Na een prachtig jaar met heel constante prestaties stond ze 12e op de ranglijst. Doel was dan ook bevestigen dat ze haar plaats heeft binnen dit selecte groepje dames. Na een goed zwemnummer draaide ze heel goed mee in het fietsen, tot ze in een afdaling geblockt werd en een kaart aangesmeerd kreeg. Na wat terechte frustratie en 4' strafbox, kon ze de knop omdraaien en al haar energie in het lopen steken. Daar snelde ze nog een aantal atleten voorbij. Resultaat was een 12e plaats. Wetende dat 9e mogelijk was, toont alleen maar aan dat de toekomst er mooi uitziet en dus de doelstelling dus zeker behaald werd!

Nog op diezelfde dag was er ook het WK voor wielertoeristen in Stavelot. Vic Van Kerrebroeck had een hele goede wedstrijd. In een sterk deelnemersveld werd hij 49e overall, 12e in zijn categorie en 10e Belg. Nice one !!!!

We kijken al uit naar de uitdagingen die nog volgen: marathon van Berlijn, de Spartathlon (hierover later zeker nog meer), Powerman Malaysia en nog een Ironman in het najaar!

ciao
t

Geen opmerkingen: