maandag 31 oktober 2011

MTB toertocht

Zondag reden we in groep de Pareltocht in Gooik (een aanrader trouwens!!) De mountainbike toertocht is een veel besproken onderwerp nu de winter eraan komt. Volgens sommigen het ideale trainingsmiddel om sterker te worden, volgens anderen dan weer veel te intensief.

De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden.

Wanneer je het goed aanpakt, kan een toertocht immers de perfecte mix zijn tussen uithouding, kracht, techniek, souplesse en wat intensiteit.

Maar dan mag het wel niet de bedoeling zijn 2u met je tong net boven je voorwiel te hangen met een hartslag die veel te hoog is.
2u 'koersen' is dus niet de bedoeling.

Wat je wel kan doen is het volgende:
- las voldoende recuperatie momenten in eens je op de weg komt (souplesse en HF effectief laten zakken, ipv dat groepje voor je nog te willen inhalen) zodat je uiteindelijke rit nog altijd voornamelijk uithoudingsgericht is

- kies per technische passage een bepaalde doelstelling: ofwel doe je een blokje kracht, ofwel een korte intensieve prikkel (liever 2’ echt hard dan 10’ boven omslagpunt), ofwel focus je op techniek (zowel behendigheid en stuurvaardigheid als meer souplesse kunnen onder techniek vallen)

- belangrijk hierbij is dat je je eigen zwakke punten kent: dus wie altijd de grote molen trapt, is souplesse een absolute must!

- Daarnaast hangt alles natuurlijk af van je periodisering. Wie toewerkt naar de Hel kan al wat meer blokjes (en langer) inlassen dan de gemiddelde triatleet die in opbouw is om er in het voorjaar te staan.

- Variatie is het codewoord, dus speel met tempo, verzet, ondergrond en HF!!

En vooral: geniet ervan!

Ciao
t

Geen opmerkingen: