vrijdag 5 augustus 2011

10 tips

De blog van deze week bestaat uit 10 tips die van belang kunnen zijn bij het voorbereiden en afwerken van een triathlon!

Tip 1: Training = regelmaat en variatie
Je wordt sterker in duursport door regelmatig te trainen. Om je lichaam te blijven prikkelen is het belangrijk genoeg variatie in je training te steken. 1 van de belangrijkste punten daarin is om voldoende rust in te lassen. Je zal veel meer uit je lichaam halen door op zware dagen zwaar te trainen en op relatieve rustdagen ook echt rustig te trainen.
Voor de meeste recreanten ligt daar de grootste fout: ze trainen te zwaar op hun rustige dagen, waardoor ze geen kwaliteit meer halen uit hun zware dagen!!
Als je verhalen leest over de toppers, gaat het alleen over hun zware dagen, maar vergeet niet dat zij daartussen enkel eten en rusten !!!!

Tip 2: Maak tijd voor mentale rust
Als er gesproken is over rust (nog altijd de moeilijkste discipline!) , hebben we het meestal over fysieke rust. Maar voor de werkende sporter, is ook mentale rust van belang. Uiteraard is sporten nu net één van de zaken waarbij een werkende mens mentaal kan ontspannen, maar onderschat ook het effectieve relaxen en het hoofd leegmaken (zonder iets te moeten doen) niet!

Tip 3: Parcours
Specifieke wedstrijdvoorbereiding: zorg dat je het parcours kent of tenminste weet wat je mag verwachten. Een parcoursverkenning de dagen voordien (met fiets of auto) is altijd nuttig!!

Tip 4: Wisselzones
Kom op tijd naar de start en zorg dat je de wisselzones perfect kent. Visualiseren van die wisselzones en afstappen is van belang !!! Op die manier heb je in de wedstrijd ook het nodige vertrouwens omdat je weet wat er komt.
Denk tijdens de wedstrijd ook altijd vooruit!! Een evaluatie gebeurt NA de wedstrijd, niet tijdens de wedstrijd zelf. Op het einde van het fietsen denk je dus aan de wissel en aan het lopen, niet aan hoe het fietsen verlopen is!

Tip 5: Maak een voedingsplan
Deze start 3 dagen voor je wedstrijd en eindigt 3u na de wedstrijd. Zeker indien je vrij snel een nieuwe wedstrijd plant is je voeding na de wedstrijd van enorm belang voor je recuperatie.

Tip 6: Zwemmen
Zorg dat je vooraf weet op welke zaken te oriënteren, hoe de mogelijke stroming is en indien mogelijk probeer toch wat los te zwemmen.
Bij koud weer: extra beenbeweging op het einde van de zwemproef om bloedcirculatie te verbeteren

Tip 7: Fietsen
Om de humor er in te houden: Fietsen es fietsen (eerste deel)

Tip 8: Lopen = ritme
Ritme is datgene waar je op focust tijdens het lopen. Uiteraard hou je Hf en gevoel in de gaten, maar in plaats van te focussen op snelheid, focus je je op je pasfrequentie !!
Probeer onder je zwaartepunt te landen en een kort voetcontact te hebben.

Tip 9: Variatie in trainingsplaats
Niets is motiverender dan in een nieuwe omgeving te trainen en nieuwe parcours te ontdekken. Een stage is daarom heel motiverend. Je bent op een nieuwe plaats, leert mensen met dezelfde passie kennen en steekt heel wat op van de begeleiders en mede-atleten.
Ook voor atleten die hun coach niet veel zien, is dit een uitgelezen kans om een week lang samen te trainen en elkaar nog beter te leren kennen.

Tip 10: Genieten!!
Plezier hebben in wat je doet, moet nog altijd de eerste doelstelling zijn. Soms wordt (meestal in de laatste weken voor een grote wedstrijd) de atleet slaaf van zijn schema en moet alles wijken voor de trainingen. Op dat moment vergeet de atleet vaak te genieten van het feit dat hij/zij die trainingen kan en mag doen.
Een mentaal stukje terug zetten en genieten van elke training (ook al is het uiteraard soms afzien) zal voor vele atleten een betere output geven!


Hopelijk hebben jullie hier iets aan!

ciao
t

Geen opmerkingen: