maandag 24 september 2007

Rust

Momenteel zitten heel wat atleten in een relatieve rustperiode. Naast de belangrijke rust door het jaar heen, is ook een langere rustperiode een belangrijk onderdeel van een trainingsschema. Na het seizoen even afbouwen en het lichaam tot rust laten komen is voor vele atleten een groot probleem. Ik moet sommigen echt verplichten om er enkele weken de riem af te leggen.
Hier enkele belangrijke voordelen van een rustperiode:
- Het lichaam volledig laten herstellen van de zware wedstrijden en trainingen. Kleine blessures blijven soms hangen en krijgen nu de kans volledig te herstellen
- Het belangrijke psychologische voordeel. Even op adem komen en mentaal de batterijen weer op te laden om een nieuw seizoen, met nieuwe doelstellingen, aan te vatten wordt sterk onderschat. Een fris hoofd is een basisvereiste om aan een (soms lang) seizoen te kunnen beginnen.
- Na de rustperiode zal het lichaam veel accurater reageren op nieuwe prikkels (die door jarenlange training vaak amper nog als prikkel aanzien worden).
Het is ook de periode dat er eens andere sporten kunnen beoefend worden (indien niet te belastend uiteraard). Na deze periode kan dan begonnen worden aan de opbouw van een nieuw seizoen!

Geen opmerkingen: