donderdag 22 december 2011

Natural Running

De laatste tijd komt het meer en meer in de media: natural running. Is dit nu opeens iets nieuws die uit de lucht komt gevallen?
Neen, eigenlijk niet. Mijn atleten en mezelf zijn al 2 jaar bezig met focussen op landen onder het zwaartepunt en een hoger ritme;

Wel is het zo dat deze 2 zaken veel makkelijker gaan met schoenen met een lagere hiel. Door de ontwikkeling van de schoenindustrie is de traditionele loopschoen er één geworden met een hoge hiel (ongeveer 12 à 16mm en een helingspercentage van 12 – 14% van hiel tot voorvoet).
Een natuurlijker reflex is landen op de hiel, simpelweg door die hogere hiel. Kijk zelf maar eens hoe je loopt al je heel even op blote voeten loopt.

Moeten we nu allemaal op blote voeten lopen?
Neen, de kunst is om onze eigen lichaam de belasting te laten dragen, zonder hierin te overdrijven. De bescherming die de traditionele schoenen wilden bieden, zorgden vooral dat we ‘luie’ voeten kregen. Het gaat er hem dus om om de omschakeling vooral heel traag te doen.

Wie te plots meer op de middenvoet gaat landen, zal absoluut stijve kuiten hebben. Wie dit negeert, heeft grotere kans op blessures.
Vandaar dus de misverstanden die heersen over natural running: velen pakken het op de verkeerde manier aan en raken zo geblesseerd.

Wat dan wel te doen?
- geduld hebben
- schoenen aanschaffen waarbij hiel dichter tegen de grond staat
- letten op algemene houding: romp licht naar voor, hoofd in verlengde van romp, armbeweging met focus naar achter
- landen onder zwaartepunt, op middenvoet
- landen met licht gebogen been
- focussen op hoog ritme!
- Beginnen met 10 minuten!!!!
- Van hieruit verder opbouwen

Ideaal is ook om hierrond een clinic te volgen. Het grote risico met dergelijke schoenen is ze aanschaffen en zonder kennis beginnen lopen. Hierdoor krijg je inderdaad kans op blessures en wordt het hele thema alleen nog onduideljker!

Op 11 januari is er alvast een nieuwe clinic bij Bergh, check eens op zijn site of op Facebook!

Geen opmerkingen: