Gezien een aantal mensen vragen hadden ivm ‘loopritme’ en hoe dit dan wel toepassen, probeer ik even dieper in te gaan op dit onderwerp.
Wanneer we het hebben over loopritme, dan gaat het om de frequentie van de looppas. Door observatie (ook bij mezelf) is het opgevallen dat vele lopers hun snelheid willen verhogen door grotere stappen te zetten. Zij verhogen dus hun looppas ipv hun loopfrequentie. Naar economisch oogpunt is dit een verkeerde keuze.
Wanneer we immers stil staan bij loopritme, moeten we het eerst hebben over looptechniek.
Looptechniek heeft grof gesteld 2 doelen:
- blessurepreventie
- economie verbeteren.
Het toepassen van looptechnische oefeningen gebeurt in vele atletiekclubs standaard, waarbij de atleten de oefeningen uitvoeren als was het een tussendoortje. Zowel de stijl als de frequentie laat heel vaak te wensen over.
Triatleten kunnen met looptechniek hun voordeel doen, maar dan moet er wel gelet worden op deze 2 punten (correcte uitvoering en frequentie van uitvoering). Ook een goede opbouw en regelmatige follow up zijn hier van belang.
Enkele punten om op te letten:
- romp mooi recht, eventueel heel licht naar voor (vele atleten willen op hun looptechniek letten en focussen op knieën heffen, waardoor ze teveel naar achter leunen, vandaar dat ik licht naar voor hellend ok vind)
- bekken hoog houden (zakken terwijl je loopt wijst op te weinig stabiliteit).
- Voet landt onder het lichaamszwaartepunt
- Kort voetcontact (reactiviteit verhogen door gebruik te maken van de landingsenergie)
- Armen ritmisch meebewegen met een krachtige beweging naar achter. Beweging komt uit de schouder, waarbij hoek in de elleboog ongeveer gelijk blijft.
Let er wel op: iedereen heeft zijn eigen loopstijl met een aantal individuele kenmerken!! Hou daar dus rekening mee!
De bedoeling is dus om meer te focussen op het loopritme dan op de snelheid. Wanneer je dit goed doet, zal je merken dat je veel lichter loopt en daardoor economischer (wat uiteindelijk ook tot een goede snelheid zal leiden).
Uiteraard is dit geen aanpassing die op 1 week geklonken is, daarom bouwen we enkele fasen in:
- beginnen op letten tijdens het loslopen
- inbouwen tijdens gewone extensieve duurlopen
- specifieke oefeningen aan hoge frequentie tijdens de loopscholing
- inbouwen tijdens versnellingen
- inbouwen tijdens tempo’s
- inbouwen tijdens wedstrijden
Dat laatste is uiteraard het moeilijkste, gezien je terugvalt op oude gewoontes wanneer je vermoeid bent.
Een hele goede oefening is om je stappen te tellen. Tel gedurende 30” je eigen loopritme en bereken je frequentie per minuut. 160 tot 180 zou ideaal zijn. Velen zullen dit niet halen.
Door je stappen te tellen, zal je merken dat je vanzelf al aan een hogere frequentie loopt. Bouw dit dus regelmatig in tijdens je duurlopen.
Hier volgt trouwens nog een tip die ik lang geleden las bij Chuckie V: loop eens met oordoppen. Zo sluit je alle omgevingsgeluiden af en kan je je focussen op je eigen loopritme!! Zeker eens doen!
Zoals met de meeste van dergelijke zaken, test ik dit eerst bij mezelf uit. Ik merk dan ook dat dit niet altijd even gemakkelijk is, maar ik zie er wel de voordelen van in. Loom loslopen zit er niet meer bij, maar je moet er blijven op letten.
Een interessante tip is ook om tijdens een wedstrijd eens te focussen op ritme wanneer je het moeilijk krijgt. Wanneer je vroeger hardnekkig focuste op tempo en je tegenstrever tracht bij te houden, focus je nu op ritme en je zal zien dat dit op langere termijn zeker rendabel is!!
Voilà, hopelijk hebben jullie hier wat aan!!
Ciao
t
3 opmerkingen:
Hey Tim,
leuk artikel over een onderschat element van de looptraining. Een goed hulpmiddel is een functie die op de Polar RS800cx Run staat. Dit toestel kan in combinatie met je footpod ook je "cadans" weergeven. Zo kan je tijdens en na je training steeds het aantal passen per minuut in het oog houden. Na je training komt hier dan ook eens de gemiddelde paslengte bij.
Groeten en train ze
Pieter Hélin
Goeie tips, ik zal er ook eens op letten, want ik heb idd ook de neiging om grotere passen te zetten.
Misschien moet je eens een groepsessie houden....
Groeten
Tim,
Ik ken iemand die heel hard pletst met zijn voeten.. heel iriitant om samen mee te trainen ;-)
is dat ook slecht ?
oli
Een reactie posten