maandag 3 december 2007

laatste marathon van het najaar

Zaterdag stond voor mijn atleten de laatste marathon van het najaar op het programma. Olivier deed hier mee in voorbereiding van de Ironman in Nieuw-Zeeland op 1 maart. Hij liep een heel constante wedstrijd met relatief weinig verval om zo te winnen in een nieuwe PR van 2u49". Heel knap!!! Nu even rusten en dan voornamelijk aan het fietsen en zwemmen werken. In Nieuw-Zeeland staat hij immers voor een grote uitdaging!! Zijn verslagjes kan je trouwens lezen op zijn blog.
#######
Deze week zijn er trouwens heel wat literaire hoogstandjes opgevoerd. Bert doet dit al een tijdje, maar zijn verslag van Firenze is weeral schitterend. Daarnaast zijn er ook verschillende anderen die dit voorbeeld volgen en hun verslag neerpennen. Dit alles kan je lezen op de site van de Ironmanagers.
En ook Kristof creëerde zijn eigen blog. Hier kan je de avonturen van Tyler volgen.
#######
Momenteel is het dus een periode van relatieve rust voor de marathonlopers, terwijl de anderen al terug aan het opbouwen zijn. Heel wat atleten doen aan krachttraining. Aangezien de meeste niet de tijd hebben om hiervoor naar de krachtzaal te gaan, doen we dit sportspecifiek. Dit wil dus zeggen op de fiets. Dit kan op de rollen gebeuren, of op een lange helling. Het aantal omwentelingen ligt zeer laag. Het grote voordeel is (met klikschoenen uiteraard) dat je ook kan 'trekken' wat sommige atleten wel eens vergeten. Ook de afrol van de voet kan op die manier goed ingeoefend worden.
Zeer belangrijk bij dergelijke trainingen is dat de hartslag niet teveel stijgt!! Het is immers geen intervaltraining. Wanneer je te onstuimig alle registers open trekt ben je bezig met anaëroob vermogen te trainen, en dat is absoluut niet de bedoeling. Door de hartslag laag te houden, doe je dus de ideale krachttraining.
######
Een ander belangrijk punt dat ik toch eens wil aanhalen is RUST. Dat je conditie verbetert tijdens de recuperatie is natuurlijk een veel gebruikte one-liner. Het is inderdaad tijdens de rustperiode dat het supercompensatie-mechanisme kan optreden en daarom is het uiteraard van belang dat je die rustmomenten koestert!!! Heel vaak hoor of zie ik mensen die zich op een 'relatieve' rustdag toch maar niet kunnen inhouden (want het ging goed!!). Hierdoor bouwen ze een stramien in waardoor hun rustige dagen al snel middelmatig zwaar worden. Op langere termijn vlakt de curve zware tov lichte trainingen echt af en doen ze vrijwel alle trainingen aan dezelfde intensiteit. Het is net belangrijk dat je op rustige dagen je lichaam effectief laat rusten (dus niet gaan losfietsen en dan 4u in de tuin werken) zodat je op de zware dagen ook effectief zwaar kan trainen. Want om te verbeteren zal je (zeker als je niveau begint te stijgen) toch zwaar moeten trainen hoor. Dit laatste is natuurlijk slechts van toepassing als je basisuithouding voldoende ontwikkeld is. Maar ook voor de mensen die hun basisuithouding willen verbeteren, is het belangrijk om ook eens (kort) intensief te trainen. Naast de variatie zal dit ook voor een verbeterde anaërobe capaciteit zorgen, wat zijn positieve invloed heeft op de aërobe capaciteit. Dus, niet alleen lang en traag lopen en fietsen (wat zeker ook belangrijk is) maar af en toe een korte prikkel in steken. Een voorbeeldje is bijvoorbeeld om in een duurrit een aantal spurts te doen van 7". Bij deze training is er geen sprake van lactaat-aanmaak, dus daar hoef je geen schrik van te hebben.

Geen opmerkingen: