woensdag 15 oktober 2008

Over rusten en rusten

Ik heb gisteren een rustdagje genomen. Een verkoudheid zorgde ervoor dat ik niet naar Wachtebeke trok voor de zwemtraining. Ten eerste moet je het niet zoeken, ten tweede is het niet de moment om de atleten te besmetten en daarnaast moet ik het goede voorbeeld geven: 't was een dag om te rusten!!

Ik was ook bezig met de laatste praktische info op te stellen voor Florida en ik besloot hier even dieper in te gaan op rusten.
In het verleden had ik het al even over het belang van een rustperiode na een seizoen, nu wil ik het even hebben over het rusten voorafgaande aan de piekwedstrijd (dus tijdens de taper fase).
Uiteraard is er de zin: Rust is de beste training. Kan allemaal wel zijn natuurlijk, maar misschien toch wel een extra woordje uitleg.

Waarom rusten?

Er zijn verschillende redenen waarom rusten in deze week van ongelooflijk groot belang is.
Hoe meer energie je kan sparen voor D-day, hoe beter!

- Jetlag. De reis is sowieso vermoeiend. Extra rust na de reis is dus van enorm belang, of het nu gaat om een autoreis of een lange vlucht.
Betreft het een vlucht zijn, dan zijn er ook een aantal zaken van belang, om achteraf spierstijfheid en vermoeidheid te vermijden.

Zorg dat je voldoende drinkt (water, geen alcohol en / of caffeïne)
Probeer regelmatig recht te staan, te stretchen en wat te bewegen
Mensen die compressiekousen hebben, doen deze best aan tijdens de vlucht

- Taper fase. De laatste weken voor de afreis zal er nog vrij veel getraind worden. Je lichaam zal dus moe zijn van alle trainingen en heeft nu nood aan rust om te recupereren van alle trainingen en zo een supercompensatie effect te bekomen. Op die manier zal je in topvorm zijn op het juiste moment.

- Eens je vermoeidheid toelaat, zal je voelen dat je ook effectief vermoeid bent. Thuis ben je constant bezig (ook mentaal). Er is altijd iets te doen: werken, trainen, gezin, … De eerste dagen moet je dus die vermoeidheid toelaten en voldoende rusten. Vele mensen zullen dit wel al meegemaakt hebben. Stress en dergelijke tot ze op reis/vakantie/.. vertrekken en daar de eerste dagen een klop krijgen. Dit is normaal. Rust dus goed uit, zodat je enkele dagen later volledig kan focussen op de wedstrijd.
Er is hier ook sprake van een mentale kwestie. Je bent de laatste weken constant in de weer geweest. Mentaal ontspannen en daarna mentaal opladen voor Ironman-day is dus van enorm belang. Het is een lange dag waar je mentaal klaar voor moet zijn. Bedenk voor jezelf maar eens wat voor verschil het is om rap rap een training of wedstrijd te kunnen doen of daar tegenover in alle rust je te kunnen voorbereiden op die dag. Zorg dus voor die innerlijke rust!!!

Dit wil absoluut niet zeggen dat je een ganse week moet slapen. De juiste trainingsprikkels (niet loom worden), de juiste voeding, bespreken van tactiek, bespreken van voedings- en drankplan,... zijn allemaal factoren die bijdragen tot de juiste prestatie.

Maar nu dus eerst nog wat trainen, voor er gerust kan worden!!

Geen opmerkingen: